Strook kleur.jpg
AdobeStock_269989031.jpeg
Strook wit.jpg

Osteoporose (botontkalking)

Nexus Medisch voor Mens en Maatschappij B.V. legt zich toe op het voorkómen van osteoporose en wil een doorgeefluik zijn voor informatie die van belang is om deze aandoening voor een groot gedeelte te vermijden en/of uit te stellen en daarmee een bijdrage te leveren aan het ervaren van levensgeluk van de bevolking. 

Strook wit.jpg

Primaire preventie: 

Voorlichting en samenwerking 

Bewustwording is essentieel. Het grootste belang is dan ook het geven van voorlichting over het ontstaan van osteoporose: bekendheid over de grote invloed van onze leefstijl op het vervroegd ontstaan hiervan en het aangeven welke andere factoren (die soms minder te beïnvloeden zijn door een persoonlijke aanpak) bij het ontstaan een rol spelen.

 

Al op jonge leeftijd een start maken met regelmatige en optimale beweeg- en inspanningsvormen voor een goede spierfunctie (en daarmee ook botopbouw)  zodat op midden volwassen leeftijd een maximale botdichtheid verkregen is. Dit draagt sterk bij tot het op hoge leeftijd kunnen vermijden van botbreuken en verhoogt daarmee de kwaliteit van leven en het zelfstandig kunnen functioneren. 

Nexus Medisch geeft informatie door op deze site en via presentaties. Ook is er samenwerking op het gebied van beweegactiveringsprogramma’s met andere organisaties die bewegen als kernwaarde hebben. 

 
Strook wit.jpg

Secundaire preventie: 

Uitgebreid onderzoek

Niet bij iedereen verloopt de toe- en afname van de botdichtheid hetzelfde. Het is belangrijk om die mensen op te sporen bij wie deze sneller afneemt dan normaal, zij lopen sneller risico op botbreuken, die overigens ook spontaan op kunnen treden in de wervelkolom.

 

De screening vindt nu plaats middels een DEXA-scan in het ziekenhuis nadat er een botbreuk opgetreden is ná het 50-ste levensjaar door een letsel dat van geringe ernst was. Moderne technieken maken het mogelijk om zonder stralenbelasting een goede en betrouwbare inschatting te maken van de botdichtheid door gebruik van geluidsgolven: echografie.

 

Daarnaast kan er een kwalitatieve botmeting gedaan worden wanneer er sprake is van het op korte termijn willen beïnvloeden van de botdichtheid en het vervolgen van het effect van de maatregelen door een minimale botpunctie. 

Nexus Medisch B.V. | Osteoprose
Strook wit.jpg

Heeft u vragen?

Nexus Medisch wil een doorgeefluik zijn voor informatie die van belang is om deze aandoening voor een groot gedeelte te vermijden en/of uit te stellen en daarmee een bijdrage te leveren aan het ervaren van levensgeluk van de bevolking. 

Neem contact met ons op als u vragen heeft of op zoek bent naar advies.